Policija

— 376 —

Судећи како по одушевљењу колега из Сарајева = осталог тамошњег грађанства тако и по свима осталим околностима овогодишњи Конгрес Правника биће један од нај“ сјанијих манифестација. нашег правништва.

Скреће се пажња целокупном правништву, да се се што пре пријави за Конгес, јер ће се пријављивање можда закључити и пре 1. јула. Уз члански улог ваља слати и 20. дин. за 1. део Споменице. Чланови који су већ послали улог дужни су накнадно послати још 20 дин. за Споменицу, јер без тога. не могу добити легитимацију за Конгрес.

Чланови који до данас нису купили Споменицу са ЈЕ Љубљансмлог Конгреса могу је добити код г. г. Михаила Златановића, судије Варошког Суда и Стојана Јовановића, судије Окружног Суда, који дају и сва обавештења о Ш. Сарајевском Конгресу Правника.

ШПАНСКИ ЗЛОЧИНЦИ.

И у Шпанији, где су „зраке културе“ кроз векове сјале,, сусретамо чудне појаве у криминалитету и још „чуднији“ менталитет у једном делу овога народа. Нарочито код брђана, где се појављују одавна хајдуци, који су страх и трепет за дотични крај. Публициста Лео Матиас написао је о томе један пригодни приказ, из којега ћемо донети неке цртице.

Шпанија је одавна уређена држава са „старом културом“. Али се тамо сачуваше народне традиције и народни обичаји ванредно добро, нарочито у неким крајевима, где људи вечно. теже за слободом. Али на свој начин. Као отприлике Арбанаси на Балкану. И у Шпанији се кроз векове сачувало у неким планинским крајевима оно примитивно стање, кад се сматрало да се онај човек одликује витешким врлинама, који је склон да отима, пљачка и убија. С тога је г. Матиас могао. забележити како се у Шпанији дешава да се какав хајдук у свечане дане спусти у варошице и заузме почасно место уз председника општине као „добротвор“. Јер пре тога положи знатне своте у корист сиромаха, удовица и сиротих» па се врати у планине и даље хајдукује...