Policija

24888

доставља их надлежној иследној власти. Према томе она не може доносити одлуке по кривичним предметима, нити о прибраним подацима издавати званична уверења приватним лицима, већ је за ово надлежна њена службена власт — срески · поглавар.

2. Под униформисаним чиновницима, о којима је речу тач. 8 посл. ал. Правила за вршење жандарм. службе (! део) подразумевају се само управно-полицијски чиновници, који имају службену власт над жандармеријом нч право непосредног наређивања и надзора над њеним радом.

УП С. П. полицијском писару 1:

Полицијској школи, која је раније постојала у Београду, није одређен никакав ранг ни значај приликом разврставања чиновника, јер није била предвиђена законом. Због њеног кратког трајања — свега 6 месеци — она није могла заменити ни малу матуру ни средњу школу, које закон предвиђа за категорисање чиновника. Њен значај у полицијској струци у томе је, што је своје слушаоце оспособљавала за боље ра-

зумевање и вршење службе, па према томе и за брже напредовање. |

МШ

Петру М. Спасојевићу, деловођи општине коморанске;

1. Одлуком Државног Савета од 16-Х1-1911 год., Бр. 10581 објашњено је:

„Кад се две или више општина споје и саставе једну општину, а Шако исто п када се поједина села одвоје од једне општине и споје са другом, онда заједнички

"збор има да изврши избор председника пи одборника за

нову спојну општину у смислу чл. 63 зак. о општинама.“

2. У априлској свесци „Полиције“ за ову годину објашњено је (Поуке и обавештења Х1), да се за порески цензус инвалида, који је био у задрузи са браћом или даљим сродницима у моменту онеспособљења или смрти, узима пореза која на његов задружни део имања пада.