Policija

— 383 —

ТХ

Александру Ј. Ристићу, деловођи општине столске (срез лужнички):

Реферат полиц. писара потпун је доказ за иступнекривице из Ш части казн. зак. — 5 35. Полиц. Уредбе.

По 85 15 и 16 ове исте уредбе, пресуде по иступним; делима из треће части казненог зак., за која закон предвиђа казну затвора до 3 дана или у новцу ЗОдин. одмах су извршне, што значи да против њих нема места жалби.

Пошто се и иступи из 9 360 казн. зак. кажњавају затвором до 3 дана (или у новцу до 5 талира) то суи пресуде донете на основу овог законског прописа такође одмах извршне.. На примену горњих одредаба Полиц. Уредбе на овај случај без утицаја је што је новчана казна предвиђена у талирима, који сада имају већу вредност но што су је имали у времену доношења ових одредаба, јер се новчана казна мора прво досудити у талирима — чија је вредност у времену постанка ових одредаба одговарала казни затвора до 3 дана — па се по том талири имају претворити у динарску вредност у Па ни чл. 1 Уредбе о убрзању рада. | Према овоме првостепени је суд правилно поступио што се није упустио у расматрање пресуде донете на основу 5 360" т. 2. казн. зак.

ЊЕ Суду општине вел. крчмарске (срез лепенички): 1. Закон о шумама предвиђа три врсте кривичних дела: преступе, иступе и административне кривице (чл. 90). У преступе увршћена су она кривична дела, за која је овим законом предвиђена казна затвора дужа од 30 дана вли новчана казна већа од 150 дин. Овде спадају:

а) Бесправно сечење необорених дрва, или сечење, вађење и изношење садница — горосеча (чл. 111). Ако би била однета већ осечена дрва или повађене саднице, — стајало би дело крађе казнимо по општем казн. законику.

6) Крађе сокова, смоле ц мезгре са дрвећа (чл. 119);

Закон увршћује у преступе и дела из чл. 116, али је ово нетачно и у противности са дефиницијом преступа (чл.