Policija

— 394 —

по ком се из општинске касе могу чинити само они издаци, који су буџетом предвиђени.

ХХХ Живану Симићу, деловођи општине мургашске (срез тамнавски)::

Досадашњи прописи закона о народним школама, који се односе на школске одборе, замењени су Уредбом о месним и обласним школским одборима за основне и грађанске школе од 2 маја 1927 год. ОНбр. 28088, коју је прописао Министар Просвете на основу чл. 148 финансијског закона за 1927/28. год. (Службене Новине, Бр. 100 — ХХУ).

По чл. 5 ове Уредбе, председник месног школског одбора редовно је председник политичке општине у чијем се реону школа налази, а по чл. 3 исте Уредбе њега у својству члана. школског одбора може заменити члан општинског суда или одборник. Из овога излази — и ако то у Уредби није изрично. _ речено — да ће месним школским одборима у местима ван седишта политичке општине председавати кметови или одборници — као заменици општинског председника — као што, је било и по досадањим прописима зак. о народним школама (чл. 56).

ХХХН Суду општине каменичке (срез подгорски):

За послове, које општински судови у смислу 9 176 грађан. суд. пост. морају вршити у другим општинама, нема нарочитих законских прописа о накнади трошкова, али то не значи да они ове послове, који су гогово увек скопчани са ванредним издацима (око изласка на лице места и т. д.) морају вршити. бесплатно. По мишљењу уредништва чланови општинског суда у овим случајевима имају право на дневницу и подвозне

трошкове у истом износу као и вештаци — 5 258 грађан. суд. пост. у вези са чл. 24 Уредбе о убрзању рада. Св. Бр. 1264. ХХХШ.

Анђелу С. Илићу, званич. финанс. управе — Салаш:

По чл. 2 зак. о риболову право на риболов у рекама и речицама у унутрешњости земље припада општинама кроз. чије атаре оне протичу, а у мањим текућим водама (пото-