Policija

— 396 —

ХХХУМ.

Милану С. Ђуровићу, деловођи општине ражолске:

Сва права једног задругара:на задружну имовину прелазе после његове смрти на његове наследнике — 95 522 и 527 грађ. зак. К

ХХХМЕ. Р. Ђ. чиновнику — Битољ:

Под ефекшивном службом из чл. 383. финанс. зак. за 1927—28. год. подразумева се сшварно проведено време у служби — целокупан број дана стварно проведених у активној указној и неуказној државној служби, које се уразунава за шензију. Према овоме, у ефективну службу, у смислу овог законског пиописа, не улази време проведено ван ове службе, које се по чл. 137 зак. о државним службеницима изузешно празнаје за пензију (време проведено у ратовима пре ступања у државну службуи т. д.)

Овај законски пропис нема никакве везе са чл. 302. финанс. зак. за 1927—28. год. по коме се право на личну пензију стиче после навршених петнаест година службе, које се признају за пензију по чл. 137 (без последњег одељка који је укинут чл. 308 фин. зак. за 1927—929) — дакле не По ефекшивном шрајању.

~

ХХХУНП. Суду општине шопоничке:

Да би се ослободила дужног пореза на имање које није уживала — ако на исти порез неће да плате лица која дотично имање уживају самовласно — општина треба да се обрати својој финансијској управи за одобрење да поступи по чл. 18. зак. о непосредном порезу који гласи: „У случају ма каквог спора око земљишта плаћа порез на спорно земљиште онај ко га држи“, т. ј. да порез наплати од држаоца земљишта онако исто као што се и од других рђавих платиша наплаћује.

Св. Бр. 628.

ХХХУШ. Суду општине осладићске (срез подгорски):

Председник и деловођа, и ако су кажњени једном истом пресудом и на ову изјавили заједничку жалбу, морали су