Policija

— 397 —

платити две таксе — јер је сваки бранио свој интерес — а срески поглавар није могао жалбу оставити у акта зато што је на њој била прилепљена само једна такса, јер она, и ако није била довољно таксирана за два жалиоца, била је по закону таксирана за првог потписатог жеалиоца, према јасном пропису четвртог става чл. 15. зак. о таксама.

Св. Бр. 1074.

ХХХЈХ. Крети Ристићу, деловођи општине костиначке (срез прилепски):

1. Не постоји у закону о таксама пропис по коме би издавање уверења општинском службеннку о годинама службе билн ослобођено од плаћања таксе. За ово уверење и молбу за њега наплаћује се у Србији и Црној Гори такса из ТБр. 388 и 336, а ако се оно ма и у колико издаје на основу државних књига, података и докумената, који се код општинског суда воде, наплатиће се још и такса из ТБр. 3 и 4 у корист државе.

У областима изван Србије и Црне Горе наплатиће се у сваком случају такса из ТБр. Зи 4.

2. По чл. 116. зак. о непосредном порезу, ко од одговорних рачунополагача у законом року не склопи пореске рачуне, казниће се губитком једномесечне плате и одредиће се рачунско лице, које ће их на његов трошак склопити, У пореском закону не постоји такав пропис, по коме би се доцнији рачунополагачи могли теретити за кривицу својих претходника. Х]. Суду општине гопешке (срез преспански): Нарочити законски прописи о висини дневнице и накнади осталих трошкова за службена путовања општинских часника и службеника не постоје. Од буџетске могућности и одлуке одбора зависи колико ће им се признати на име трошкова које учине приликом ових путовања. Св. Вр. 119. ХИ. Суду општине трбушничке: Чланом 118. зак, о општинама није факсирана величина хонорара, који се има доделити општинским деловођама за