Policija

— 409 —

Богме, вере ми, мораће! Она ме је и терала да оно онако напишем. Зато: кад ја морам бити Кузман, онда и она мора бити — Кузманија! Клапило јој се — не клапило: то нам је гобојима!..

А. Г.

· одатак 8. и 10. броју „Полиције“.

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА.

татита=

ЗОБЛАСНА СКУПШТИНА ВЛАСНА ЈЕ, ДА САМА ОДРЕДИ БРОЈ ЧЛАНОВА ОБЛАСНОГ ОДБОРА У ГРАНИЦАМА ОДРЕЂЕНОГ МИНИМАЛНОГ И МАКСИМАЛНОГ БРОЈА

(чл. 89. зак. о обл. и ср. самоуправи).

Велики Жупан Косовске Области решењем од 28. фебруара 1927. године бр. 1438 на основу чл. 122. закона о обласној и среској самоуправи задржао је од извршења одлуку обласне „скупштине исте области, којом је изабрано 8 чланова обласног одбора из разлога: што је тај број превелик обзиром на разгранатост послова у области и на величину саме области, жао и у интересу штедње, а због слабог финансијског стања "области у почетку њеног деловања.

Против овог решења великог жупана обласни одбор „жалио се Државном Савету.

„Државни Савет у свом У одељењу расмотрио је жалбу, "решење и остала акта, па је нашао, да је ожалбено решење великог жупана противно закону.

Чланом 121. закона о обласној и среској самсуправи дато је обласном великом жупану право, да задржи од извр"шења сваку одлуку самоупргвних органа, која не би била · заснована на Уставу, законима или обласним уредбама. У конкретном случају нема места примени тога права, јер задржана "одлука обласне скупштине има свој основ у чл. 89. и 90. „закона о обл. и ср. самоуправи.

__ Чланом 90. овог закона право бирања чланова обласног одбора дато је искључиво надлежној обласној скупштини. "Чланом пак 89. истог закона ограничено је то њезино право: