Policija

— 4183 —

ОДЛУКЕ ГЛАВНЕ ·КОНТРОЛЕ.

ДНЕВНИЦЕ ЧЛАНОВА БИРАЧКИХ ОДБОРА ЗА ИЗБОР ЧЛАНОВА ОБЛАСНИХ СКУПШТИНА.

Главна Контрола размотрила је рачун дневнице г. Јакова Давича, шефа Дирекције Држ. Хипотек. Банке, за вршење дужности председника бирачког одбора за избор чланова обласних скупштина на дан 23. јануара 1927. год. као и примедбу Месне Контроле на овај рачун --- па је нашла: да је примедба Месне Контроле неправилна са следећих разлога:

По чл. 51. зак. 0 обласној и среској самоуправи чланови бирачких одбора, изузев представника кандидатских листа, добијају из обласне благајнице дневницу. Према томе и г. Јаков Давичо као председник бирачког одбора има право на дневницу. Ово није пр тивно одлуци опште седнице од 11. фебруара 1927. год. Бр. 3208. пошто решење Министар. Унутр. Дела од 15. јануара 1927. год. СБр. 108. с којим се Главна Контрола сагласила, не оспорава право на дневницу осталим члановима бирачких одбора осим председницима општина и члановима општинских одбора, када су чланови бирачког одбора у својој општини.

Доставља се овај предмет Месној Контроли да на приложени рачун да визу за исплату с обзиром на напред наведено.

Из опште Седнице Главне Контроле 19410-1927. год. Бр. 27247.

ДНЕВНИЦЕ И НАГРАДЕ ЧЛАНОВА АН, ОДБОРА И Т. Д.

Поводом једног конкретног случаја Главна Контрола на општој седници од 12. априла 1927 гоп. донела је у погледу примене чл. 334 Фин. Зак. за 1927/28 год. следећу одлуку:

Чл. 334 Фин. Зак. за 1927/28 год. којим је право утврђивања дневнице и награде одборима и др. о којима говори ом. члан, пренето у надлежност Министарског Савета, не важи само за решења донета почев од 1 априла 1927 год. већ и за сва ранија решења која није донео Министарски Савет, а којима су одобрене дневнице и награде од седница или од«секом, које држе одбори, савети, комисије, и у опште тела која колективно решавају или дају своја мишљења по разним