Policija

Међутим |У. одељење Касац. Суда стоји на супротном гледишту и примедбама својим од 26. марта 1927. год. Бр. 3148 ништећи пресуду Скопљан. Апелац. Суда са других разлога, није исту поништило и са разлога да је братоубиство отежавна околност из тач. 4. 5 65. каз. зак. коју отежавну околност Скопљан. Апелац. Суд приликом одмеравања казне није узео у обзир.

Ради будућег једнообразног примењивања овог законског прописа, Општа Седница Касационог Суда, на основу тач. 1. 5 ]6 Зак. о Устројству Касац. Суда, доноси своју начелну одлуку: да је братоубиство ошежавна околност из шоч. 4, % 65. каз. зак.

Разлог за ово своје мишљење Касациони Суд налази у томе: да и ако родбинска веза између браће нији никаквим Закон. прописом предвиђена као законска дужност, као што је у 59 108 и 109, грађ. зак. стављено у дужност супружницима, да једно другом буду у помоћи, Општа Седница Касацконог Суда ипак сматра, да се братоубици има узети приликом одмеравања казне у отежницу факат, што је убио свога брата, јер је тиме повредио једну моралну дужност, која постоји у поштовању родбинских односа основаних на крвном сродству.

Наређење тач. 4. 5 65 каз. зак. не условљава за његову примену постојање „законске“ дужности, у смислу грађанског законика, већ у најширем смислу сваке моралне дужности, која се по схватању друштвене средине захтева за поштовање крвне редбинске везе.

Тако схватање одговара и основном принципу индивидуалисања и одмеравање казне, да се иста одмери, према томе колико то оптужени заслужује, који је принцип постављен у нашем казненом закону 95 39. и 40. јер је несумњиво да братоубица треба да буде строже кажњен него обичан убица.

Ова је одлука, као начелна, обавезна за Општу Седницу и сва одељења Касационог Суда.

Из Опште Седнице Касационог Суда 5. априла 1927. г. Бр. 3701. |