Policija

— 418 —

Тога ради ја ћу безусловно, не штедећи никога, предузети "најенергичније мере против свих оних, који би се о позитивне законске прописе огрешили,

Потребно је дакле да се како Вашим радом, тако и радом подручних Вам органа не изазива неповерење код граЂана у правилну примену закона понајвише због утицаја непозваних чинилаца, који се у својим поступцима ретко руководе вишим интересима.

Под тим утицајем и чиновништво погдекад скреће с пра"вога пута не примењујући законске одредбе у свој строгости њиховој и заборављајући на узвишене дужности свога позива. Отуда се појављују штетне и излишне размирице, изазива непотребна племенска и верска суревњивост, губи вера у исправност рада појединих органа, а у очима грађана опада углед власти.

Излажући Вам ову своју основну мисао, ја Вам препоручујем, да целокупну своју акцију упутите у смислу мојих интенција. У првом реду дужност ће Вам бити, да најстроже скренете пажњу потчињеним Вам органима на стриктно поштовање закона и њихову примену. Појединачне случајеве који би били противни мојим истакнутим назорима, најсавесније ћете извиђати и одмах ме о томе известити, Ја ћу пак са своје стране учинити све да они, који се огреше о правилну примену законских прописа, искусе примерну казну. Тако исто водићу строга рачуна о раду и понашању чиновника поверене ми струке, како при вршењу службене дужности, тако и ван ње. У томе погледу нећу поштедити апсолутно никога, како бих и са своје стране видно показао, колико ми је стало до поштовања закона и угледа повереног ми Министарства. Пријем овога мога наређења потврдите ми овим путем.

Председник Министарског Савета Министар Унутрашњих Дела, Веља Вунићевић с. р.

О ИСЛЕЂЕЊУ КРИВИЧНИХ ДЕЛА (од 201у-1927 г. УБр. 14282

Председник Првостепеног Пиротског Суда актом Бр. "8234 од 14.11.1927. г. обратио се Господину Министру У РЦ трашњих Дела у следећем.