Policija

2. 56

Детаљно објашњено о кривицама по закону о шумама дато је у мајској свесци. Св.Бр. 882.

,

ХХХШ

Суду општине бањске (срез дренички):

Школском имовинои рукују школски одбори, а не учитељи, а приход од овог имања уноси се у школску касу. Ако је један део овог имања одређ-н за школску башту, коју учитељ о свом трошку обрађује у циљу пољопривредне наставе, онда је право да он ужива и приход од ове баште. Иначе, т.ј. ако се башта обрађује о трошку школске касе, приход од ње мора се унети у ову касу (чл. 7. Уредбе о месним и обласним школским одборима).

ХХХМ

Тодору Ж. Илићу, деловођи општине бистричке: (срез велешки):

1. Одлуком Касац. Суда Бр. 9506 — 1910 год. објашњено ЈЕ:

„За постојање дела из 5 123. К. 3. тражи се да чиновник противзаконо лиши кога слободе. Те стога, кад је оптужени имао законског ослонца у тач. 5. чл. 109. зак. о општинама, да приватног тужиоца казни са двалесет и четири часа 32твора, онда се за постојање дела из 5 123. К. 3. не може навести као разлог то, да тужилац за кривицу, за коју га је оптужени казнио, није саслушан, јер писменог доказа о саслушању тужиочевом не може ни бити, пошто се саслушање и изрицање осуде у овом случају врши усмено, и оптужени је као кмет, према чл. 111. зак. о општинама, био дужан да о тој осуди само извести општински суд, што је и учинио“.

Опширније о овој ствари видети у Полиц. Речнику од Д. Ђ. Алимпића (Књ. |, рубрика Кметови).

2. Дужности општинских судова приликом образовања маса прописане су чл. 39—42. Уредбе о убрзању рада, Правилима о поступању у неспорним (ванпарничним) делима и настављењем општинским властима о прибављању и поднашању извештаја о смрти каквог лица и пописивању имања умрлог, које су прописали Мин. Правде и Мин. Ун. Дела 99 јануара 1873 год.

ПОЛИЦИЈА 5