Policija

— 587 —

БЕЛЕШКЕ.

Пут г. Лазаревића. — Уредник нашега листа г. Васа Лазаревић отпутовао је у Берн, где, ће, у својству делегата Београдске Општине, заступати престоничку Општину на међународној конференцији Савеза Градова. Ова конференција заказана је за 16,17 и 18 ов. м, а на дневном реду, између осталог, било је питање оснивања међународне школе за Соци јално старање. Вероватно је да ће се уз ово расправљати и питање међународнога промета.

Реформа полиције јавнога морала. — Као што је познато, у Немачкој је постојала до сад и т. 38. полиција јавнога морала. Сада су извршене извесне законске реформе, које су огравичиле делокруг рада ове полиције. На име, у будуће она неће имати да врши оазноврсну контролу над оним лицима која подлеже санитетском надзору. Место тога, у дужност полиције јавнога морала стављено је једино то, да се стара о хигијенским приликама и да само у томе правцу врши сталну и строгу контролу.

Бечко друштво за указивање прве песмоћи. На овогодишњем састанку овога дру-

штва, које постоји већ 45 година, констатовано је, да је у току 1926. год. оно указало прву помоћ у 23.164 несрећних случајева. Од тог броја, у 14.363 случајева било је потребно да ово друштво употреби аутомобиле и да са њима пређе 119.341 км. Просечно је друштво имало свакога дана да интервенише у 63 случаја и да притиче у помоћ 40 пута аутомобилима. Број несрећних случајева увећао се за последних 10 година са 50 процената.

један успели систем. — У нашем листу било је у више махова говора о сигнализацији помоћу светлости, који је систем уведен у Халифоксу. Према том систему, услед једног притиска на електрично дугме у варошком кварту појављују се светлосни сигнали у двадесет разних крајева вароши. На појаву тих сигнала позорници трче у полицијске телефонске говорнице, да би примили наредбе.

Изгледа да ће се поступно овај систем увести у целој Енглеској. Колико су стручњаци задовољни њиме види се и по овоме примеру. Генерални инспектор енглеске полиције у Цејагву бавио се дуже времена у Енглеској, да би проучио уре-