Policija

— 586 —

добрим делом овом озбиљном и савесно израђеном књигом) Рт. Никића, у којој је, као целина, изложена организација и развитак локалне управе у области, округу и срезу на територији Србије за време од Првог Устанка (1804) до Уједињења (1918). Због овога ми радосно поздрављамо појаву ове књиге, жалећи што нам простор листа не допушта да, за сада, о њој опширније говоримо, али ћемо то, по свој прилици, учинити кад буде објављена и друга Г. Никићева књига „О општинама“, која је сада у штампи. |

С обзиром на предмет који се у њој третира књига г.. НПикићева од интереса је и за шири круг читалаца. Посвећена је 2. Слободану Јовановићу.

Закон о таксама, средио Жив. 6. Девечерски, шеф одсека Ген. Дир. Пор. Мин. Фин.; стр. 585; цена 80 дин. Од свију досадањих издања закона о таксама ово је најбоље, најпотпуније и за практичну употребу најкорисније, јер су у њега унете све досадање многобројне измене у овом закону, као и правилници за његово извршење. Поред овога, уз законске _ текстове оштампана су и њихова објашњења од стране Ген.. Дир. Пореза, Државног Савета и Касац. Суда, која су од. неоцењене користи за примену овог закона у пракси.

Ово издање штампано је латиницом, али ће још у току овог месеца бити оштампано и издање ћирилицом.

Сматрамо за дужност да ову књигу препоручимо нашим: читаоцима, а нарочито полицијским и општинским органима..

А.

Грађански законик Краљевине Србије, св. 1 Збирке Закона протумачених и објашњених судском и административном праксом. издаје Гојко Никетић; стр. 379, цена 50 дин.

2. Издавачка књижора 6 Б. Цвијановића — Београд Кнез Михаплова:

Његошев Горски Венац, прерадио у приповетку Душан: Богосављевић, професор; стр. 147; цена 20 дин. Ова прерада Горског Вијенца представља новину у нашој књижевности,. која је одлично успела. Дело великог песника, које се тешко, читало без коментара, постало је, захваљујући овој преради, приступачно најширим круговима, и с тога ова књига г. Бо-. госављевића заслужује сваку препоруку.