Policija

БОВ

продужи тако на све личности, само Председника Окружнога Суда нека савршено остави на миру: два дана пре но што је начелников извештај стигао Министру, Кнез је од Председника из Смедерева примио „чрезвичајно честитање“ свог дана рођења — о Михољу Дне. Дошло је, истина, повише, | управо пуно, честитака, али је ова честитка Председника Суда у Смедереву просто усхитила све у Двору. Она је у стиховима — а какви су, још, ти стихови! Зналци поетских састава кажу да се тако што ретко кад „подало произвести на нашем језику толи сиромашном у фигурама поезије“.

Из тога се, каже Министар даље, види да је Начелник своју, иначе хвале вредну, пажњу рђаво управио. Председник Окружног Суда — и други као он што је — баш и треба. да буду депутати на Скупштини, о којој је, иначе, још прерано мислити!

И ако је Министар рекао да је о Скупштини рано мислити и говорити. —- Скупштина се, ипак, састала неочекивано брзо: само на два месеца после ове измене писама.

То је била позната Свето-Андрејска Скупштина 1858.

Депутат је у њој био и Председник Окружног Суда Смедеревског ...

Прође само мало дана по састанку Скупштине, па се у њој појави опширна писмена оптужба против Кнеза и Владе — а један од првих потписника на тој оптужби бејаше Председник из Смедерева, песник „чрезвичајне честитке“. Каже се, и тврди се, да је он био чак иу ужем одбору који је страховиту оптужбу саставио.

Оригинал се те стиховане честитке. писане на финој зеленкастој хартији, године 1901. налазио на столу књижевника Милана Ђ. Милићевића.

Андра Гавриловић.