Policija

БОТ

Додатак |3. и М. броју „Полиције“. НАЧЕЛНЕ ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДН. КАСАЦ. СУДА

О ТУМАЧЕЊУ ЧЛ. 37. УРЕДБЕ О УБРЗАЊУ РАДА КОД СУДСКИХ И ИСЛЕДНИХ ВЛАСТИ.

Касациони Суд Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Општој својој Седници узео је у оцену тражења Господина Министра Правде од 15 марта т. год. Бр. 14625 у коме је достављен акт прв. лозничког суда од 7. марта т. год. Бр. 10804. којим је представљено Господину Министру Правде, да су поједина одељења Касац. Суда неједнако примењивала одредбу чл. 37 Уредбе о убрзању рада код судских и иследних власти у томе: што су у појединим конкретним случајевима наређивали да се пресуда донета од стране Апелационог Суда према поменутом законском пропису огласи за извршну враћајући нерасмотрена акта, ма да је пресуда првостепеног суда донета од колегијума судског, док је пак у неким истоветним случајевима поништена пресуда Апелац. Суда, због тога што за расправу спорова испод 3000 дин. судски колегијум апсолутно је ненадлежан, већ је за расправу истих надлежан судија појединац, због чега је ради једнобразне примене означеног зак. прописа потребно да Касац. Суд на основу тачке 1. 9 16. Закона о своме Устројству донесе начелну одлуку.

По овоме је Касациони Суд у Општој својој Седници а по расмотрењу односних аката нашао:

Да је по чл. 18. Уредбе о убрзању рада код судских и иследних власти за суђење свих спорова чија вредност не прелази 3000 динара надлежан судија појединац. А по чл. 37 исте Уредбе пресуде изречене од судије појединаца у грађанским предметима расматра Апелациони Суд у другом и последњем степену.

Према овоме, ако би у напред означеним споровима у вредности до 3000 динара пресуду донео колегијум првостепеног суда а не судија појединац, таква би пресуда била донета од ненадлежног суда и Апелациони Суд не треба да је због тога одобри, а ако би то ипак учинио, онда такву одлуку Апелгц. Суда треба Касациони Суд да поништи, по изјављеној жалби ин-

ПОЛИЦИЈА 5