Policija

— 598 —

тересованог парничара, јер по чл. 37. напред поменуте Уредбе, извршна је само она пресуда Апелационог Суда којом се одобрава пресуда донета од надлежног судије појединца а не и она којом би се неправилно одобрила пресуда изречана од ненадлежног зато колегијума судског.

Но, гко би судија појединац, а по њему и Апелац. Суд, у напред наведеним случајевима погрешно нашли, да вредност спора не прелази 3000 дин. док би она у ствари била већа, и на то би ма која парнична страна у изјављеној жалби Касац. Суду ударила, онда Касац. Суд такав ожалбени навод треба да узме у оцену, па ако нађе да тај навод стоји, онда треба да то констатује и да се тада упусти у расматрање такве пресуде Апелац. Суда не сматрајући је с тога за извршну. А ако напротив нађе, да је жалбени навод о томе нетачан и неуместан, и да вредност спора не прелази 3000 дин. онда, констатујући такво стање, Касац. Суд треба такву пресуду Апелац. Суда у смислу чл. 57 напред поменуте Уредбе, да огласи за извршну и да нерасмотрена акта врати првостеп. суда са разлозима својим за то гледиште,

Како се из одлука одељења Касац. Суда према предњој представци лозничног прв. суда види разнолика примена и разумевање чл. 37 напред поменуте Уредбе, општа седница Касац. Суда на основу чл. 63. Уредбе о убрзању рада и 5 16 тач. 1. зак. о своме устројству доноси ову Начелну Одлуку, којом утврђује смисао напред означеног члана Уредбе о убрзању рада код судских и иследних власти које ће тумачење бити обавезно за судове.

А што се тиче питања, која је вредност меродавна за оцену вредности спора, а према томе и за оцену надлежности суда и наплати парничне таксе, да ли уговорена вредност или процењена, о томе је Касац. Суд на основу тач. 2 чл. 16 зак. о своме Устројсту дао своје мишљење у одлуци од 13. окт. 1926 год. Мо 8539 за случај кад је та вредност констатована у уговору потврђеном надлежном влашћу, па је нашао, да је у таквом случају меродавна вредност означена у поменутом уговору.

Како исти тамо наведени разлози вреде и за случај, кад је та вредност означена у приватном уговору, то по мишљењу Касац. Суда и у таквим случајевима треба поступити као што