Policija

— 606 —

за наредну 1927. г. чл. 10. став 3. зак. о порезу на пословни промет. |

За оне пореске обвезнике који на позив пореско финансијске власти у одређеном року или у опште не би поднели пријаве ради разреза пореза, државни заступници порески референти устројиће о томе реферате на основу којих ће им се разрез пореза извршити.

Поднете пореске пријаве пор. обвезника који овај порез плаћају по књизи промета са тромесечно поднетим пријавама, и пријаве пор. обвезника који порез плаћају паушално, као и реферате за ове обвезнике који пријаве нису поднели, попореско-финансијске власти са прикупљеним подацима о обиму промета сваког пор. обвезника изнеће пореском одбору на оцену и утврђено величине годишње обављеног промета.

По пријавама или поднетим рефератима пореских обвезника, који овај порез плаћају по књизи промета, одбор ће утврђивата величину промета обављеног у 1926. години према којој се суми промета имају и порезом за ту 1926. г. дефинитивно задужити — чл. 10. став 2. и 10. закона о порезу на пословни промет. А по пријавама пор. обвезника који овај порез плаћају паушално, одбор ће ценити такође величину обављеног промета у протеклој 1926 години према којој ће се порезом задужити за 1927 год. — чл. 10. став. 8 пом. закона.

Овом приликом напомиње се пореским финансијским властима да скрену пажњу пореском одбору, да се у циљу утврђивања тачне и стварне суме обављеног промета по пријавама пореских обвезника, који овај порез плаћају по књизи промета, строго придржава прописа чл. 11. закона о порезу на пословни промет, односно његових намена које се стално спроводе кроз финансијски закон, и прописа чл. 10. став 7. правилника за навршење овога закона.

Нарочито је потребно да порески одбор, при утврђивању величине обављеног промета води рачуна о пријављеним сумама које не улазе у основицу за порезивање, као: суме обављеног промета са државним и самоуправним телима на које је порез плаћен при ликвидацији рачуна на државној каси; о сумама обављеног промета у иностранству — извозним и непосредно плаћеним државним и самоуправним троша-