Policija

— 605 —

НАПЛАТА ПРИРЕЗА ЗА НОВЕ ОБЛАСТИ.

Поједини Обласни Одбори жале се, да прикупљање 06ласних приреза од стране надлежних финансијских управа показује тако слабе резултате, да обласни одбори с прикупљеним сумама неће бити у могућности да изврше и најмањи део оних задатака, који су им буџетом за 1997. годину у дужност стављени, па су молили да се у циљу што боље наплате изда потребно наређење.

Увиђајући оправданост овога захтева, Дирекција у вези свога расписа Бр. 68554 од 8. јуна 0. г. и овом приликом наређује Финансијским Управама, да свим законским средствима настану, да се што потпунији успех у наплати пореза у опште па према томе и у наплати обласних приреза, постигне.

Скреће се пажња Управама, да при одвајању обласног приреза од укупно наплаћене суме пореза строго воде рачуна да се ово одвајање врши према сразмери у којој стоји и разрезана односно дугована сума овога приреза према разрезаној односно дугованој суми целокупнога пореза.

(Распис од 15. маја 1927. г. Бр. 69832.)

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ПОСЛОВНИ ПРОМЕТ

Законом о порезу на пословни промет прописано је, да се разрез пореза њиме установљен врши са сваку календарску годину и према стварно обављеном промету.

Како се све пореске финансијске-власти не придржавају строго одредаба наведеног закона — то Генерална Дирекција Пореза наређује следеће:

Да све пореске-финансијске власти — одмах на уобичајени начин позову пореске обвезнике са своје територије, који обављају промет подложан плаћању пореза, да поднесу пореске пријаве о обављеном промету у протеклој години ради разреза пореза за 1926 односно 1997. годину, и то ови порески обвезници који овај порез плаћају према књизи промета имају поднети једну општу пријаву о целокупно обављеном промету протекле 1926. г. ради оцене и дефинитивног задужења за 1926. г. — чл. 10, став 10. поменутог закона, порески обвезници који овај порез плаћају паушално имају пријавити обављени промет у 1926. г. ради оцене и задужења