Policija

608

оброчне наплате дужног пореза — чл. 9. финансијског закона за 1927/28 годину и редовне наплате текућег осталог држав. ног пореза и државног приреза, наплаћивати у току године тако, да се ни најмањи део овога пореза не пренесе на дуг. (06ј. од 4. маја 1927, Бр. 51930).

РАСПИСИ МИН. УНУТР. ДЕЛА.

О ПОДАНСТВУ РЕГРУТА (од 15—М1 1927 г. УБр. 2461).

Овоме Министарству шаље се велнки број предмета, у којима се пита да ли је неки регрут односно војни обавезник наш поданик или није.

Међу тим предметима има велики број случајева, који нису спорни, јер се навод доказује прикупљеним податцима, извештајима надлежних власти и приложеним документима као јавним исправама.

Достављање таквих предмета ствара овом Министарству огроман посао за који иначе нема стварне потребе, па да се ово не би у будуће догађало има се поступити овако:

О томе да ли је неко лице наш поданик или није има прво да извиди општина у чијим се књигама дотично лице води. Општина има да прикупи најсвестраније све податке и чињенице, које су од важности за одлуку и предмет достави војној власти. Ако се тврђење не доказује јавним исправама, онда ће војна власт доставити предмет Великом Жупану да он утврди поданство дотичног лица. Ако буде потребе Велики Жупан ће поново тражити податке од општине и кад их довољно прикупи известиће војну власт о поданству лица у питању.

Само у случајевима где ни Велики Жупан после свестраног извиђаја неби могао утврдити поданство извесног лица достављаће он овом Министарству предмет на одлуку.

Велики Жупан као а остале власти при извиђајима о поданству неког лица имаће на уму прописе о држављанству, Тријанског и Сенжерменског Уговора о миру, пропис 51.