Policija

„А обој

Уредбе о опцијама Наредбе о опцији, прописе покрајинских закона о завичајности као и то да ли је неко лице примљено у наше поданство или је из истог отпуштено.

Што се тиче лица са територије Србије и Јужне Србије, поступак остаје исто као и до сада, т. ј. ови ће се предмети у сваком случају достављати овом Министарству на решавање. О ПРЕДАВАЊУ ДРЖАВНОЈ ХИПОТЕКАРНОЈ БАНЦИ НА ЧУВАЊЕ И РУКОВАЊА ФОНДОВА И КАПИТАЛА ЈАВНИХ УСТАНОВА (од П—МГ — 1927 г. УБр 23940),

Државна Хипотекарна Банка обратила се актом својим Бр. 14771 од 8. јуна 1927 год. овом Министарству са овом садржином: .

Државна Хипотекарна Банка је упутила 23. маја 0. Г. под Бр. 14771 Министарству Трговине и Индустрије акт следеће садржине: |

Државна Хипотекарна Банка сазнала је из дневних листова да су поједине области донеле уредбе о оснивању обласних штедионица, а осим тога да поједини градови спремају сличне уредбе о оснивању градских штедионица са задатком да, између осталог дају хипотекарне зајмове из новца који Не прикупљати по различним фондовима, капиталима и пупилним новцима.

Немајући ништа против тога што ће се такве установе бавити хипотекарним пословима, Државна Хипотекарна Банка мора, у смислу Закона о своме уређењу, одлучно устати против намере да се фондови и капитали општенских, среских, обласних и других јавних установа или државних и других јавних фондова, или пупилни и депозитни капитали, предају на руковање другоме заводу сем Државне Хипотекарне Банке. По чл. 5. Закона о уређењу Управе Фондова сви напред побројани фондови морају бити упућени Државној Хипотекарној Банци, а осим тога морају се обвезно улагати горњи фондови у Државну Хипотекарну Банку и у новим крајевима (Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и Војводина) на основу одредбе 1. алинеје чл. 117. ж. закона о уређењу Управе Фондова.