Policija

ПРИ 5

Према томе оснивање штедионица које би имале за 3адатак само прикупљање ових фондова у циљу давања хипотекарних зајмова значило би директну повреду интереса Државе односно Државне Хипотекарне Банке, чији се темељи заснивају управо на овим фондовима и капиталима, које штедионице желе приграбити за себе, не узимајући у обзир још и ту околност да би кредит Државне Хипотекарне Банке у земљи а нарочито у иностранству био силно уздрман када би се она лишила ових својих најјачих и најсигурнијих прихода.

Обраћајући пажњу на ову појаву, Државној Хипотекариој Банци част је замолити Господина Министра да оснивање штедионица са горњим задатком спречи пошто се противи јасним законским прописима а да оваквим штедионицама, које су већ основане, онемогући рад у томе правцу да смеју прикупљати фондове и капитале који се имају слати само и једино Државној Хипотекарној Банци на приплод.

Државна Хипотекарна Банка моли Господина Министра да је изволи известити које је мере предузео поводом ове представке.

Поводом ове представке част ми је умолити Господина Министра да од своје стране подејствује, да се интереси државни, који су идентични са Државном Хипотекарном Банком, заштите.

Достављајући Вам предње, препоручује Вам се дау смислу предњег захтева Државне Хипотекарне Банке оснивање штедионица у повереној Вам области спречите, пошто се то противи јасним законским прописима, и оваквим штедионицама, које су основане, онемогућите рад у томе правцу, да се фондови и капитали јавних установа предају на руковање и чување само Државној Хипотекарној Банци у Бео- | граду и тиме заштите државни интереси.

О предузетим мерама и резултату изволите известити ово Министарство.

О ОСЛОБОЂЕЊУ ОД ПЛАЋАЊА ТАКСЕ (од 11—М1 — 1927 г. УБр. 24042). Генерална Дирекција Пореза при Министарству Финансија, расписом Бр. 67172 од 6. јуна 1927 год. доставила је: