Policija

ПИ а

могуће тачно извршење истих. И поменути закон па и чл. 28. његов донет је искључиво за то, да регулише последице уговорвих односа из обавеза новчане природе које су се догодиле или се имале догодити у том ратном времену, а од којих зависи егзистенција обвезе, и које су произашле из правних односа и обвеза створених пре или у времену тога рата. Према томе, ако би ти правни односи, створени пре или за време рата произвели или имали произвести последице и обвезе тек после тог времена, — на њих се овај закон не би могао примењивати, већ би се имали применити прописи редовног права и грађанског закона. Па како су у овом спорном случају продаје угља вршене и у годинама 1923. и 1924. дакле после времена мораторијума, то се на пријем дела добити и монету, у којој се ова према уговору има давати, — чл. 28. пом. закона не може применити.

Београдски Апелац. Суд није усвојио ове примедбе Касац. Суда већ је 14. окт. 1927. г. Бр. 6138. дао противразлоге у смислу разлога своје пресуде.

Касац. Суд у Општој Седници од 25. новембра 1927. г. Бр. 11419. усвојио је примедбе свог (. оделења а противразлоге Апелац. Суда одбацио.

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ

ДНЕВНИЦЕ ЗА СЛУЖБЕНА ПУТОВАЊА

На тражење Министарства Грађевина дало је Министарство Финансија под ДРБр. 109376/27 између осталог и следеће објашњење Уредбе ДРБр. 96000/20 у погледу за рачунавања висине дневница чиновника приликом службеног путовања:

Саобразно принципу истакнутом у чл. 6. Уредбе о разврставању — таблица 1 Уредбе ДРБр. 96000,20 имала би се овако применити:

· а) чиновницима | категорије |, Ц, Ш и 1У групе припадала би дневница из ст. 2;

6) Чиновницима | катег. У и М групе и [ катег. 1 групе

дневница из ст. 3;