Policija

МА

чају путем жалби на суд против њихових поступака, и у опште путем општих повремених инспекција.

Али не треба се варати. Ни та три услова нису довољна. Постоји још један без кога све пропада. Тим извршиоцима мора се загарантовати сталност. Мора се прописати да суспендовање и одузимање декрета припада само надлежном суду. Једино на тај начин збиља може се осигурати правилност извршења.

И ако би желели да се код нас усвоји овај систем ипак морамо признати, да немамо много вере, да ће се код нас, специјално код нас у Србији, брзо и правилно моћи да спроведе један такав систем, и ако се већ данас осећа потреба да се државна администрација растерети и да се убрза извршење. Што се тиче младих дипломираних правника — ми их имамо. Брзо би се нашли судски извршиоци способни и савесни. Али бојимо се да би им се правиле велике тешкоће и да им полицијске власти не би пружале потребну помоћ, јер код нас још се у довољној мери не разуме појава делегирања јавно-правних функција у концесију, те би се вршење те дужности пре схватило као помагање једног приватног лица да обавља свој занат. Затим сумњамо да би се код нас осигурала довољна независност ових органа, јер се с времена на врсме потрже и питање о Уставом загарантованој судијској сталности и непокретности.

Али ипак зато, ми га у главним линијама предлажемо и верујемо да би оно било врло корисно. 5

ж Е Ж

Остајући при основној идеји да је учешће јавне силе у извршењу неопходно, а да с друге' стране полицију ваља што пре растеретити, нећемо се задржати само на првом предлогу. Он за нас има шире и веће значење. Али ми водимо рачуна и о нашој локалној (нарочито о србијанској) ·_ средини.

Под тим условима, предлажемо једно прелазно решење. Мислимо да би се осигурало много брже извршење судских одлука по грађанском делу, ако би се сва извршења, која нису везана за непокретности, без обзира на суму тражбине у питању, поверила општинским властима, с тим да је за