Policija

85

Чално за нанесену штету. (То би у Београду било нарочито потребно).

Ево, то су у главноме мере и прописи за обезбеђење чсаобраћаја и пролазника париских улица. Поред њих уведена је овог пролећа и „школа за пешаке“. Ова се састоји у томе, да извесни, нарочито спремни агенти, у доба најјачег уличног тромета, а на најтежим тачкама прилазе пешацима, који им чизгледају невешти и нервозни, па да их, дајући им уз то усмена "упуства, преводе преко улице.

За сигурност деце важе нарочити прописи и мере. Сваки де полицајац, саобраћајни или не, дужан да помогне женама које прелазе са децом преко улице у којој је јачи саобраћај, и да их преведе на други тротоар. Исту обавезу има и кад "прелазе деца сама, или старије особе, сакати или немоћни:

Париска полиција није се ограничила само на чување „безбедности и несметаности саобраћаја. Мислило се на хигијену и узима се обзир и на живце. Тако је нпр. забрањено испуштање гасова и прављење вике. Шофери чија кола "без потребе трују пролазнике (неки пут је испуштање гасова неизбежно) или им вређају живце гасним експлозијама, подложни су казни. Забрањено је чак и давање знакова трубом, осем кад треба подсетити неког непажљивог или расејаног пешака, или на 15—20 метара пре скретања из улице у улицу, „а у доба кад се сигнал руком не може лако видети.

Аутомобили се контролишу и у погледу чистоће, док „односно исправности не постоји прегледање као код нас, већ је фабрика код нових. а власник код старијих кола ма-теријално и кривично одговоран за последице сваке неисправности, која би проузроковала несретан случај.

Поред ових већ постојећих мера спремају се и нове. Нарочито конзултативно тело, које је састављено из полициј"ских практичара и чланова општинског одбора, израђује их. " Међу прописима, који имају ускоро да ступе на снагу, интересантно је споменути, да ће власници свих новоградња бити обвезани да капије на кућама конструишу тако, да кола могу кроз њих проћи у авлије. С тиме се жели растеретити улица од кола која стоје поред тротоара и стешњавају и коче «саобраћај. Где већ постоји могућност улажења у дворишта, жмораће, по новој префектовој наредби, колима и аутомоби-

3