Policija

учинио и једно разбојништво. Једнога дана претраживао је: полицајац са својим полиц. псом једну шуму, јер се је сумњало, да се тражени разбојник у њој крије, па збиља наиђе на њега. Дошло је до очајног хрвања и огорчене борбе, при: чему би ревни полицајац био за стално пострадао, да пас: није на разбојника скочио и за час га савладао, после чега. је био свезан и у затвор спроведен.

Још је у живој успомени напад зликовца Рудолфа Турка: на полицијског агента Стјепана Фотеза на Зрињевцу у Загребу. Споменути наиме агент ухапсио је Турка ради крађе многих: драгоцености, које је покрао у једној цркви на Ригеци. Пратећи агент Фотез ухапшеника у полицију, дошао је с њим до. Зринског Трга; ту се одједном поче зликовац опирати и отимати, . те је настало хрвање. Фотез није зликовца пустио, већ га; чврсто држао на леву руку, око које му је био омотао узицу.. Зликовац се на то маши ножа и тешко рани Фотеза у мишицу' леве руке, пресекавши му жицу куцавицу. Од боли и великог губитка крви испустио је агент Фотез узицу, а зликовац се: даде у бегство, при чему му је пала капа са главе. Рањени. агент даде се у потеру за зликовцем, но за кратко га време издаде снага и он се сруши. Да је тај агент имао уза себеполиц. пса, неби се тај сукоб овако жалосно свршио ну најгорем случају неби зликовац могао побећи, јер би га пас сигурно ухватио.

Загребачка полиција разписала је одмах потерницу на све: "стране, а и у Марибор, одакле је зликовац Турк био родом.

Једнога дана вршио је са својим дивно дресираним полиц.. псом реонску службу полицајац бр. 31.. на Тршћанској цести у Марибору, те опази прогоњеног зликовца Турка; приступи, к њему и прогласи га ухапшеним, али у тај мах одскочи: зликовац, па потегне нож и био би и тога полицајца за сигурно као и агента Фотеза пробо, да у тај мах није на њега жестоко заскочио пас, те га у трен ока оборио на земљу, ну зликовац при паду убоде ножем пса у трбух нашто се пас разгоропади, те тако јако угризе зликовца, да је посве изнемогао, а након тога је био ухапшен, свезан и у затвор «спроведен.

Ево дакле само из ово мало примера, а има их сва сила,.

зао