Policija

6

пронађени: као Игеново басне, Тацитови неиздати рукописи делови Теодосиевог законика итд...

Фалсификатима.· докумената религиозних, литерарних или историских следовали су фалсификати докумената судских и трговачких.

Ови последњи атентати, који су много опаснији по личну сигурност него ли први, јесу у неку руку апанажа нашег времена, Стара времена нису познавала многе и тешке незгоде.. Док фалсификатори старих времена нису имали за циљ новац нити користољубља тих врсти, радећи искључиво за славу, дотле фалсификатори данашњи имају само један циљ пред собом — материјални.

Никада се наши модерни фалсификатори неби занимали, на пример, да фалсификују оде Хорацијеве или да сачине писма Цицеронова, јер то, у најбољем случају, не може им донети ништа више, до привремене и лажне славе.

Фалсификатори увек будни, „усавршавају стално свој опасан занат и труде се да што више нахуде својим савременицима. За предмет њиховог рада изабрали су сада банкноте емисионих банака, тестаменте, чекове, менице, уговоре, дипломе, | јавне регистре, разне рачуне, крштенице итд... То је вова етапа на путу фалсификата. )

Сматрали смо за потребно да забележимо вештину ових старих побожних фалсификатора, да би се лакше уочило какав су огроман прогрес направили њихови наследници, и, констатујући успех који ови постижу свакодневно, бићемо. скоро у праву да се запитамо, да ли су се репресивна средства повећала у пропорцијама, и да ли Наука у служби Правде није остала у назадку од генијалности данашњих фалсификатора> |

У Лиону Јован Ил. Савић

Чин. Мин. Ун. Дела.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА.

1 | Суду општине кожељске:

По 6 4 а, од 4. полиц. уредбе општински судови фрвенствено су надлежни за извиђање и пресуђење само оних иступа