Policija

46 —

из Ш части казн. зак., који се извиђају и пресуђују до дривашним тшужбама. У ова дела не спадају иступна самовлашћа, предвиђена у 9 375 а овог зак., јер је нач. одлуком опште "седнице Касац. Суда Бр.11676—1910 г., (као и познијом одлуком одељена истог суда Бр. 2119—1925 г,) објашњено, да се ова дела извиђају и пресуђују По службеној дужности, "без обзира на то да ли је самовласно заузето добро општенародно, приватно или општинско. Према овоме срески по"главар био је по закону надлежан да по поднетој представци „дело извиди и пресуди.

Ако првостепени суд одобри донету пресуду, и она на. тај начин постане извршном, онда се пресуђено дело не може поново ислеђивати и судити, јер поновном суђењу нема места код иступних дела која пресуђују општинске и државне по-лицијске власти. У овом смислу гласи и нач. одлука опште седнице Касац. Суда од 17 августа 1910 г. Бр. 7142. У овом "смислу треба донети решење по другом оптужењу пошто се претходно прибави оверен препис пресуде среског поглавара.

Ако суд поништи пресуду среског поглавара, онда му "треба послати сва акта чињене истраге по другом оптужењу, "с напоменом, да су она у нераздвојној вези са првом оптужбом. — кад већ ово није учињено пре доношења пресуде.

По 5 77 и 396. казн. зак. застарелост дела прекида се:

а) Тужбом приватних тужилаца за дела која се извиђају ги суде по приватним тужбама;

6) Тужбом иследне власти поднетом суду;

в) Сваком радњом суда или иследне власти којом би се „ишло на то, да се или започне или настави или доврши "истраживање, или да се ухвати и затвори кривац...“

Као радње иследних власти, којима се прекида застарелост, сматрају се само оне радње, којима се сшварно доприноси утврђењу дела, одговорности и проналаску његових изврши-лаца: увиђај, вештачење, претрес, испит окривљеног и сведока, _решење о стављању под истрагу, издавање пошернице и т. сл. "Све ове радње треба да буду пуноважне, т. ј. извршене од надлежних власти и у форми коју закон прописује.

Опширније о иступним самовлашћима видети у прошлом броју „Полиције“ (стр. 1060).

Св. Бр. 1471.