Policija

О о

За наплату зајмова издатих на облигације задруга се мера обратити редовним судским властима, којима закон ставља у дужност да ове ствари решавају као хитне (чл. 94).

По 9 829. грађан. зак. од обичног јемца се не може тражити наплата дуга пре него што се утврди да се дуг од главног дужника није могао наплатити. Од овога се изузимају случајеви кад је у јемачкој обавези изрично опредељено јемство у ширем обиму.

Одлуком опште седнице Касац. Суда од 27. јануара 1886. год. Бр. 128. објашњено је:

„Солидарност јемаца за исплату каквог дуга стоји у томе да јемци, кад их више има, одговарају повериоцу један за све и сви за једног само у Шом случају, кад су се они шако обвезали. Иначе где у обвези јемаца не стоји такав услов, у таквом случају сваки од јемаца одговара повериоцу за цео дуг, али само тако ако поверилац докаже, да који од јемаца нема ошкуда свој део да исплаши, јер док такво стање код кога јемца не наступи, они одговарају сваки за свој део“.

По 5 840 истог закона проста обвеза јемчева, т.ј. без залоге, застарева за три године од његове смрти.

2. По чл. 4. привременог закона о ликвидацији мораторног стања од 24 априла 1920 год., по свима обвезама закљученим до 1 јануара 1919 год. не може се досуђивати никакав интерес за време од 12 јула 1919 г. па до 31 децембра 1919 год. закључно, а за време од 1 јануара 1920 г. до 23 септембра 1920 може се по њима досудити само 69 интереса,

Св. Бр. 1584.

М Суду општине ново варошке:

Нач. одлуком опште седнице Касац. Суда од 4 фебруара 1908 г. Бр. 291 објашњено је:

„Да полицијска или царинска или општинска власт може на захтев повериоца, који је дао потребно јемство, а на основу 5 414 грађан. суд. пост. задржати дужника од пута само кад поверилац, поред датог јемства, поднесе уз тражење пили пошпуне или бар вероватне доказе о шоме да му лице, чије задржавање од пута тражи, одиста што дугује или од њега има што потражити, и да поменуте власти на просш захшев повериоца, који ПОЛИЦИЈА ј 4