Policija

А а

је дао потребно јемство но без икаквих доказа о потраживању, не могу задржати дужника од пуша“.

По пријему захтева да се извесно лице задржи од пута са 20%/, кауције од дугујуће суме (5 400 грађан. суд. пост.) и исправама којима се утврђује постојање дуга, суд ће донети | потребно решење у смислу објашњења Касац. Суда, и даље поступити по прописима 5 414 грађан. суд. пост.

За задржавање дужникових ствари од пута на прост захтев повериоца са потребном кауцијом нису надлежни општински судови, већ само полицијске и царинске власти (5

408 грађан. суд. пост.), али су општински судови надлежни,

по 5 9 истог зак., да на ове ствари одобре забрану, разуме се у границама своје надлежности. | __ Приликом доношења одлука о задржавању дужника од пута треба бити веома обазрив и најстроже се придржавати законских прописа, јер ова мера тангира личну слободу дужника, чија противзаконита повреда може имати за последицу кривичну одговорност органа власти. | По чл, 4. Устава сви су грађани пред законом једнаки, Св. Бр. 4661.

МЕ Зар. М. Станићу, деловођи општине подгорске:

1. Расписом Мин. Унутр. Дела од 14 децембра 1890 г ПН. 2103 објашњењо је, да молба за помиловање не задржава ивршење пресуде.

2. Ако је дотична штампарска кривица учињена за време важења старог закона о штампи, онда је она морала бити и пресуђена по том закону, без обзира на то што је суђена у времену важења новог закона — 5 11 казн. зак. Према овоме и застарелост се има ценити по одредбама старог закона по коме је дело пресуђено.

3. У прошлом броју „Полиције“ објављено је улусшво Мин. Финанс. за састав, Подношење, преглед и одобравање општин. буџеша из кога се види ко је дужан да састави опаштински рачун, и у ком се року овај рачун мора поднети на прегледу обласној контроли.