Policija

ЛИ

Жандармериска подофицирска школа, по свом наставном програму (општи део) — равна је једино пешадијској подофицирској школи, јер се у њој поред предмета, који се предају у пешадијској подофицирској школи, држи настава и из стручних предмета потребних за добро вршење жандармериско-полициске службе — као што су прописи и правила жандармериска и сви закони из домаћег законодавства.

Посгоји предлог у Министарству Унутрашњих Дела да се жандармериској подофицирској школи призна ранг подофицирске школе у војсци и да се проведе кроз уредбу о разврставању и распоређивању чиновника и осталих државних службеника грађанског реда.

Пешадиска подофицирска школа такође се не може упоређивати нити јој се давати ранг какве друге стручне или средње школе чији програм наставе не одговара њеном, али зато су лицима са свршеном подофицирском школом дате бенефиције предвиђене у Закону о Устројству Војске и Морнарице, (чл. 73.) ако испуне и остале услове.

У Суду општине водањске:

1. Земљорадничке Задруге дају својим члановима двојаке зајмове: а) на залогу и 6) на јемсшво. У прве спадају зајмови који се дају за куповину стоке, семена, пољопривредних справа и намирница, а у друге зајмови који се дају на облигације са потписом дужника (може их бити и више) и једног или више јемаца. у

За обезбеђење зајма датог на залогу служе предмети на које је зајам учињен (стока, справе и т. Д.) без обзира на то што се они налазе у рукама дужника. Ово се утврђује уверењем задруге. По 59 91, 92 и 98 закона о земљорадничким и занатским задругама од 3 децембра 1898 г. дужник ове предмете не може отуђити нити му их власт може продати за наплату дужне порезе и приватних дугова. Ако их дужник отуђи без одобрења задруге одговара за превару по 5 255 казн. зак. У случају да дужник не плати о року свој дуг по залози, задруга има права да заложене предмете прода јавном лицитацијом, и да из новца добивеног продајом наплати своје потраживање са интересом и трошковима.