Policija

— 52 — ,

9. Општински писар, може само привремено, вршити

дужнос општин. деловође по одлуци општинског одбора, али нема право на принадлежности деловођине, ако то одлуком одбора није нарочито предвиђено. Ни у ком случају не може прамати и своје и деловођине принадлежности, јер се суме,

буџетом одобрене на ове принадлежности, не могу спајати, односно издавати једном истом лицу, већ се издаци могу чи.

нити само за потребе којима су намењене. Опширније о овоме

видети у упуству Мин. Финанс. за састав, подношење, преглед. и одобравање општинских буџета, које је објављено у прошлом броју „Полиције“.

4. Тражено, објашњење о рекрутовању задругара дато.

је у „Полицији“ «за прошлу годину (стр. 875). Х Станку Илићу, деловођи општине каонске: 1 У „Полицији“ за прошлу годину објашњено је неко:

лико пута, да се сопственику не може забрањивати да на свом земљишту засађује дрвеће (5 216 грађан. зак.), али да.

сусед има право, да жиле туђег дрвета у својој земљи пре-

сече и гране) над своју земљу надведене скреше по 5 2691

истог закона.

2. Усвојеник, усвојен по 5 137 грађан. зак., т.ј. „без. сваког услова или изузећа“, равња се у свему, па и у погледу наслеђа, рођеном детету. (У 55 188 и 410 грађан. зак.)

Х. · Камберу Камберовићу, деловођи општине драговске:

Поднету тужбу за самовлесно заузеће земљишта суд.

мора узети у поступак без обзира на нејасност решења аграрних власти, и истрагом утврдити право стање ствари. У току ове истраге, а по извршеном увиђају на лицу места, суд се може, по потреби, обратити надлежном аграрном уреду и молити "за потребна објашњења у-циљу утврђивања истине. Срески поглавар сасвим је умесно приметио, да се ова ствар не може решити административним путем, јер се по свакој поднетој тужби за иступна дела из 11 части казн. зак. мора донети формална одлука (пресуда или решење) по прописима полицијске уредбе.