Policija

. — 51 у МЕ "Сави Томовићу, деловођи општине /аношке (срез. ђаковички),

Као основна управна јединаца (чл. 2. зак. о општингма), „општинска власт (суд) дужна је, по чл. 94 тач. 8 истог закона, »да примењује и извршује законске прописе и на њима осчноване наредбе државних власти,“

За извршење судских одлука по предметима новчаних тражбина надлежне су државне Полицијске власти (55 461 „до 463 грађан. суд. пост.), а за вршење пописа по правилу су надлежне општинске власти, а државне полицијске само по изузетку — кад се имовина, коју треба пописати, налази у месту где је седишше државне Полицијске власти — 5 466, од 2 истог зак. |

Судска надлежност општинског суда у грађанским предметима, одређена чл. 15 уредбе о убрзању рада, нема никакве везе са њиховом надлежношћу за извршење разних наплата, пописа и т. п. — које врши у својству управне (извршне) власти — што значи да је он надлежан за ово извршење и "у случајевима кад сума, која има да се наплати или обезбеди прелази 500 дин.

По 58 13 и 24 грађан. суд. пост. општински судови сами извршују своје пресуде. Изузимају се случајевн у којима за „извршење пресуде треба изложити продаји непокретно имање осуђеног за које су надлежне државне полицијске власти.

'Х „Богосаву Живковићу, писару општине вел. црнићске (срез 10 жаревачки):

У „Полицији“ за прошлу годину објашњено је (стр. 571), да право на полагање испита за општинског деловођу имају само она лица, која испуњавају све остале услове за општинског деловођу — чл. 114 зак. 0 општинама. Молбу за полагање испита треба поднети вел. жупану и уз исту приложити потребна документа у смислу овог законског прописа, као и "уверење о службовању у општини.

Х Обрену Стакићу, писару општине крупањске: 1. По 56 6 и 9 грађан. суд. пост. у вези са чл. 15 Уредбе о убрзању рада, општински судови могу одобравати забргне :за обезбеду потраживања у вредности до 500 дин.