Policija

о

(57 Крима Безнене ЊЕ ) е ВЕКУ ЕУ

да општинске власти за извиђање и пресуђење-иступа, у' кругу своје надлежности, наплаћују само таксу у корист своје касе. по ТБр. 370 зак. о таксама. Во“ ХАХ · Суду општине вар. Грејач:

И општински председници могу изрицати казне због непристојног понашања приликом извиђања и пресуђења грађан. предмета, а у смислу 55 158 и 154 грађан. суд. пост,

пошто у глави првој овог закона — где је реч о поступку код општинских судова — није друкчије прописано. Св: Бр. 36

НЗ. Број питања, којима се од Уредништа тражи обавештења о практичној примени појединих законских прописа, у последње време толико се умножио, да уредништво и поред најбоље воље често није у стању, да на сва упућена питања одмах одговори. Овом закаснењу много доприноси и то, што добар део питача не прати обавештења, која су раније дата у листу о истој «ствари, већ се, кад му што затреба, обраћа уредништву и тражи хитно обавештење, до кога је много брже и лакше могао доћи да је прелистао свеске „Полиције“ из дотичне године.

Да би од рубрике „Поуке и обавештења“ било што веће користи за успешан рад управних и самоуправних власти, као и да би се задовољио што већи број претплатника, Уредништо је одлучило :

1. На питања којима се буду тражила обавештења о стварима једеом већ објављеним у току 1928. год., неће се по други пут одговарати. Изумају се случајеви кад дато обавештење није некоме довољно јасно али.се у овом случају оно мора поменути и нејасност прецизирати.

(Ово разуме се не важи за нове претплатнике.

9. Обавештења ће се давати само оним претплатницима, који су измирили сву дужну прешилату. '

3. Питања треба постављати прецизно, тако да се из њих на први потлед јасно види шта се хоће, а не увијено и тенденциозно.

4, Уредништво и овом приликом сматра за дужност да изјави, да ако за дата обавештења не наплаћује никакав хонорар, и да је сваки онај, који би овај хонорар тражио за рачун уредништва, обична варалица, коју "треба одмах доставити полицијској власти. Уредништво.

КЊИЖЕВНОСТ

А) Нове књиге 1. Издавачка књижара. „Напредак“ — Београд — Кнез „Михаилова. Море и Тајна једног злочина, приповетке од Сибе Миличића, стр. 95; цена... дин.