Policija

1 Бо

ћајце, да могу бити сигурни за | миналних мистерија, критику-

свој живот, већ се и даље ноћу регулисава саобраћај електричним сигналима.

Код енглеских саобргћајаца, на против, не постоји та бојазан захваљујући великој грађанској дисциплини њиховог света, и великом ауторитету власти те они и ноћу безбрижно и савесно врше своју тешку и деликатну дужност.

У Паризу се дешава по који пут да, када саобранајац подигне штапић, одмах почиње бесно звиждање аутомобилских сигнализација, чиме шофери из: јављују незадовољство зђог заустављања кола, што се у Енглеској тако што једва даје разумети.

Разуме се да много зависи и од разлике у карактеру и темпераменту оба ова народа.

Један од шефова енглеске полиције Ло Инчкеп, који је скоро посетио париску полицију, овако се у главноме изразио у јавности при повратку са овога инструкционог путовања

„Ловци на човека“. — Тако се зове најновија књига американског писца Мелвиља Девисона о научним методама криминалног истраживања.

У. овоме делу су сакупљене драгоцене информације из целога света 0 расветљавању кри-

јући једне а износећи добре стране других. У њој су обухваћене методе рада, које се употребљавају и како се употребљавају: у Енглеској, Француској, Немачкој, Аустрији, Италији, Швајцарској, Русији и Америци. Садржај је попуњен и интересантним илустрацијама.

Професионалне криминалисте у њој ће наћи лепе и здраве поуке.

дтац и син — 94. године У полицијској служби! — Интересантан је случај забележен у полицији вароши Кемермена.

Шеф тамошње полиције г' Филипс, навршио је крајем прошле године 44. године беспрекидне службе у полицији = пре њега, његов је отац, који је такође у истоме месту био шеф полиције, био у служби. 50 година!

Шта би тамошњи свет п0-: мислио када би чуо за сталне жалбе које наше грађанство

.| упућује против своје полиције

Полицајац — аутомат. — Пре краткога времена је учињен један успешан покушај са зутоматским полицајцем, који би показивао сигнале за кола, која. имају да пролазе улицама где су оштри завијуци. Тај покушај је изазвао велико интересовање,