Policija

“60 ==

јер је утврђено, да се његовом употребом судари кола на завијуцима могу свести на минимум. Апарат се састоји из једне специјалне даске учвршћене на улици попреко с једнога тротоара на други, у извесном растојању од угла (на 40–59

метара). — Чим кола пређу преко те даске одмах се на самоме завијутку аутоматски

подигне један сигнал, који преставља руку са таблом и натписом — „Опасност“ — да би долазећа кола са супротне стране могла опазити сигнал и знати да се приближују кола из побочне улице, како би се избегао судар.

Сем прве даске, постоји још и једна друга, преко које, ако се пређе, аутоматски се уздигне друга рука са натписом „пут слободан“.

Тај практичан апарат коштаће до 1300 динара.

Очекују се велике користи од њега у погледу безбедности саобраћаја у најскоријој будућности, Удружење за потпомагање полицијске сирочади. — Друштво које постоји са таквим циљем у Паризу, бројало је на дан |-ог јануара ове године 21.881 чланова редовних и 11.224 почасних. — Свега 32.605. чла-

Минист.

нова. Друштво је за последњу годину повећало број чланова за 5.548.

Од 15. октобра 1921 године до почетка ове године друштво је помогло 587 удоваца и удовица полицијских и 518 сирочади полицијских.

Друштво сада располаже капиталом од 3.520.106 франака.

Интврвенција Француског полицијског удружења. — Национални Синдикат полицајаца француских крајем прошлога месеца чинио је писмене представке и преко нарочитих делегација подсетио председника Савета и Министра Увутрашњих Дела, молећи их, да се заузму, да им се побољша материјално стање.

У својој представци они су изнели да су за последњих десет година њихови другови вршећи свој тежак позив, платили животом њих !83 а 13.000 рањено на служби.

Обећано им је тражено побољшање у најкраћем времену.

Бежична телеграфијау служби полиције за пренос слика. — Примена бежичне телеграфије игра све већу улогу у животу људи и народа са великом користи за свакога, који се овим изумом служи. У свима уређеним државама органи полипајских власти