Policija

МО

од којих је 610 случајева изврашено тровањем.

Фалсификати се у Америци рапидно множе. — Као што се зна у Америци се најређе у дневноме промету плаћа готовим новцем. У место тога плаћање бива чековима и за то "сваки скоро грађаним носи чековске формуларе ма које банке.

И поред толике пажње да се онемогуће злоупотребе чековима, с године се на годину "фалсификати, рапидно умножавају. Тврде да је у току прошле године таквих фалсификата било у суми до 200 милиона долара, што по нашем новцу чини преко десет милијарди динара.

Из Абисинске полиције. „Абисинија је једина самостална држава урођеничка. у Африци, То је земља у којој је полиција на врхунцу своје моћи. У њиховој престоници има на 700 коњичких полицајаца, обучених у униформу каки боје.

Њихови грађани после заласка сунца морију бити код "својих кућа. Само европејци и они, који имају специјалне дозволе, чине изузетак.

Казне затвора су им нарочито велике и строге а за већа кривична дела вешање. У последње време шефови полиција имају и своје биро-е, ради чега су поносни јер их раније нису имали.

Полиција на северноме полу. Пре краткога времена објавила је краљевска канадска коњичка полиција своју плаву књигу. Из ње се види да су поједини одреди ове у свету познате полиције деташирани ради службе на тако серене краје канадске територије и њихових острва, стално покривених ледом, недалеко од севернога пола, да се с правом може сматрати као да су са службом на северноме полу. Те су земље на 780 северне висине. Тамо они врше сталну патролну службу и занимају се, поред осталог, и испитивањем биљног и животињског царства, као и истриживањем старина почев од прастаринскога доба. |

То су земље за које су по- | знати светски истраживачи севернога пола констатовали да. предсгављају крајеве чврсте земље према полу.

=