Policija

1

63 == ДОМ ПРАВНИКА

На годишњој скупштини Удружења Правника Краљевине С. Х. С. у Београду, у свему је одобрен рад Управе, а напосе њен рад на студији питања о могућности подизања „Дома Правника“. Том приликом Управи је наложено: да студију овог питања приведе крају и предузме мере у циљу остварења ове племените замисли.

Схватајући велики значај оваквог Дома, ми смо се радо 'одазвали молби Управе Удружења Правника да је у остварењу ове лепе и велике замисли потпомогнемо, и у томе циљу, ми Вам се и обраћамо овим писмом, позивајући и Вас на сарадњу, како би здруженим снагама створили што величанственији „Дом Правника.“ ;

Идеја о подизању правничког дома није нова. Она је поникла код нас још одмах по ослобођењу и уједињењу, али још недовољно сређено политичко стање није давало довољно поверења, да се ова идеја може са успехом и остварити. За ових девет година прилике су се толико измениле, да се данас са много више успеха може гледати на ову заиста лепу идеју нашег правништва.

Шта би био циљ и намена Домаг

За време минулог рата један велики број наших другова изгинуо је и помро на разним крајевима европских ратишта у циљу постигнућа не само нашег националног идеала: ослобођење и уједињење, већ и у циљу једног идеала признатог од свих народа: изградња темеља међународној правди, која је творевина донекле и темеље добила у међународној правној институцији Друштву Народа.

Сви смо се ми залагали за те идеале: ослобођење, ује-

дињење и међународну правду, — сви у границама наше моћи. Само, док смо ми из те борбе изашли сачувани ко више ко мање, — дотле је један део наших другова и животом

платио остварење тих идеала.

Правнички Дом био би творевина нас завсталих из благодарности и успомене ради на наше изгинуле и у рату помрле другове. Њихова имена утиснули би у саме основне стубове нашег Дома.

Али Правнички Дом био би и Пантеон свих наших ве-