Policija

— 308 —

Ако кола са вагом нису при руци дотичне групе, тера се цели транспорт на једну од честих јавних мостовних или других великих вага, па се измери бруто, па нето. Ово последње нарочито у случајевима, кад роба није намењена продаји на мање, већ целокупна кола иду на исту адресу. Толеранција је до 600 грама од 100 кила, а пази се при томе = на потребну или претерану влажност угља, а не само врећа.

То је контрола на веће. Осим ње има и контрола мањих трговаца и тако званих „роџпуа“, угљара који разносе по ку-_ ама или имају мање дућанчиће. Та се контрола врши на више начина и најважнија је, јер се ту ради о интересима најбеднијих слојева народа који купују на по 10 до 50 кила. Мало ће који „буња“ проћи улицом, а да не буде заустављен. Поред тога се гледа и на то, да мали продавци имају изложене цене на вратима и у унутрашњости радње, а на добро видљивом месту, а, природно, и на то да су цене у складу с= полицијским ценама и са врстом и каквоћом за коју важе. · На први поглед знају ти агенти, да ли је врста она која је означена на рачуну. А не сме нико да лиферује ван радње ни у радњи ни једно кило угља, а да не означи на рачуну (који се обавезно мора дати за сваку количину) врсту, цену, своју и адресу купца. Ово је важно и ради тога, да се публици пружи могућност подношења жалби.

За контролу великих терета који се превозе без врећа“ постоје, поред јавних вага и један велик аш!о-ђазсије који је снабдевен дизалицом и у стању да мери од једаред 1000 кила.

ИМ код угља узима се „ргбјеуетен!“ (узорак), па чак неки пут и кад не изгледа сумњив. Поступак је као и код остале робе: протокол, етикете, бројеви, печати, контролни примерак трговцу и безимени за лабораторију, хомогеност и једнака тежина или обим сва 4 узорка, опис начина испоруке (у врећама и каквим, отворено и т. д.). И у овом случају може узапћеник да стави своје опаске у протокол пре него га потпише. Количина узорка, која код млека сачињава један литар, код угља је 20 кила (4 пута по 5), код коксг 20 литара. Даје се признаница. ;

Сви узорци заустављене робе иду на истраживање у лабораторију. Ових има две, но највише служи и најбоље је