Policija

— 309 —

снабдевена централна. Ту налазимо 7 великих сала са свим могућним ретортама, огњевима, реагенсима, микроскопима, спектроскопима, полариметрима, центрифугама, рефракометрима, криоскопима и ултравиолетним зрацима. Институт је организован од г. гг. Машп-Сјапда РЕјтапдеац:а, а овај последњи му је сада директор. Под њим ради 18 хемичара, од тога пола женских, а подређено му је 38 других лабораторија по целој Француској. Све се ту види, и вина и пива, ракије и аперитиви, месо и кобасице, хлеб и угаљ, млеко и бисерје, кожа, конзерве и медицине, какао, чоколаде и сто других ствари. По неколико стотина анализа се прави дневно, а поред тога огроман број других експертиза.

Пошто број агената за контролу није доста велик, а из буџетских разлога, могу да врше узимање узорака (ргејеуетепђ и органи специјалне железничко-пристаништне полиције, цариници, агенти непосредних пореза, инспектори јавних пијаца и тргова и њихово особље, чиновници градских доходарина, јавни ветеринари и лекари јавне здравствене службе, Сви ти људи морају за свој рад бити оспособљени, а плаћени су сразмерно добро.

___Ако је која роба нађена као непрописна, следи процес. Нарочит сенат, Х. комора полицијског-приватног суда (ТиБипа! согтесНопе! де Ронсе) суди (у Паризу) сваког петка по подне кривце за фалсификовање животних намирница, неисправну вагу и слично. Казне су оштре. Почињу са педесет франака златне вредности и сношењем трошкова који су још знатнији, а иду до великих глоба од више хиљада и тамнице од по више месеци. Суд изриче да ли не се и где обелоданити казна (о чему је раније била реч) и коју одштету има да добије оштећени. Ти су претреси јавни као сви други и публика их радо посећује и радује се свим оштријим казнама. Она воли тај суд и ту специјалну полицију, чију важност је потпуно схватила. Но и сам трговачки свет веома је покоран органима полиције де гергезајоп (јез Рандез. Имао сам доста прилике да видим енергичност и учтивост њених органа и покорност трговаца приликом вршења службе, и дивио сам се тим појавама свестраности. Треба признати, да су варке веома ретке и да честити трговци и сами помажу рад државне контроле.