Policija

— 319 -

«својим ортацима преко границе, па им је за то теже иу траг ући.

Сваког сумњивца коњокрадицу треба претражити помно по тијелу и одијелу, јер Не се код њега редовно пронаћи улари, штранге (ужета), бичеви, пута (чим се коњу за предњу ноге вежу), онда разне коњске путнице (пасоше), пописи коњских вашара, имена и писма ортака ит. д.

Звјерокрадице (криволовци) су или страствени ловци, који не могу да дођу до властитога ловишта или су једно. ставно крадљивци дивљачи из користољубља. Зверокрадице су обично одважни, одлучни и опасни људи, па их треба помно и опрезно уходити и лично познавати, а при том па. знти на стављање замка и ступица за дивљач, вребати на њихове зачеке и заседе, те особито помно потраживати скровишта њихових пушака и осталог ловачког прибора.

Зверокрадице нису погибељни крадљивци; радо краду грађу и гориво дрво из разних шума било за своју порабу, било за трговину, а знаду се каткада опријети лугарима и осталом шумском особљу.

При обичним кућним крађама треба особито пазити, тко би могао и зашто красти, треба просудити разне околности и испитати, да ли тко од кућне чељади, служинчади или радника неразмијерно троши, уздржава ванбрачну дјецу или љубовцу, а уз то треба при кућним крађама бацити око и на обитељске чланове, а навластито на млађарију, јер се често догађа, да она краде на рачун служинчади и остале кућне чељади.

Загреб Милан Мизлер

жандарм. пуковник у п,

КОКАИН ЊЕГОВИ ТРАГОВИ И ЊЕГОВЕ ЖРТВЕ.

Ми смо у свесци од октобра пр. г. овога часописа, донели неколико речи о кокаину, или Коко, како се он обично назива. Данас ћемо донети неколико података о његовој ра-спрострањености и трговини која се врши у Бечу, и из кога «се, као што је надлежнима већ добро познато, све више шири и уноси у нашу Државу, или преко ње криумчари за даљи Исток.