Policija

— 498 —

целарије је потпуно модерна: телефон, радио, звонцад за све референте, телефон за диктирање дактилографкињама, звонце за пожарни аларм и за аларм зграде на случај да се ма из ког разлога захтева припрема целокупног персонала и затварање свих излаза из палате.

На трећем спрату налази се Политичка Полиција са богатим и најмодернијим евиденцијама. Са дозволом Шефа бацили смо дубљи поглед и на евиденције, које су са највећом бригом обрађене, тако да смо у летимичном преметању наилазили и на наша лица о којима су прикупљени најдетаљнији податци, што нас уверава у објективност ове полицаје. Нарочито су организације друштава јавних и тајних, листови, итд., спроведени са исцрпношћу кроз ове евиденције. Овоме несумњиво доприноси, што је особље ове политичке полиције састављено од полицијске елите и специјализирано по разним питањима. Двојица младих шефова г. г. Др. Шилек и његов помоћник Др. Лоренц владају страним језицима и обишли су готово све веће полиције и имају шире појмове. Др. Лоренц је био краће време и код нас и врло добро говори наш језик.

На четвртом спрату налази се Криминална Полиција, на челу које стоји г. Корац, који свој специјалитет познаје врло добро а и средину у којој ради. Већ десет година он се налази у томе реону и само тако се и може замислити напредан посао, јер чести премештаји утичу врло рђаво по службу. Под собом он има специјалнзиране бригаде полицијских агетата и службу техничке полиције са три секције: дактилоскопска по систему Ханри Галтон; фотографска секција, и диван велики криминални музеј уређен са највећим старањем. Наравно, да ова добро уређења Криминална Полиција поседује и велике евиденције, које путем лифтова за акта корен«спондирају са политичким евиденцијама, и на тај начин о свакој личности добијају се подробна криминално-политичка обавештења за неколико минута.

На истом спрату налази се у задњем плану зграде лево велика концертна сала са галеријама и пројекционим апаратом. У овој сали приређују се другарска посела, концерти, позоришта, или поучне биоскопске представе, а врло често м већа предавања. На десној страни, сасвим у позадини, на-