Policija

— 499 —

тлазе се затвори у висини целе зграде, који су потпуно модерни и одговарају хигијенским прописима. Свака ћелија је пространа, добро осветљена, снабдевена са електриком, крезветом, који се за време дана диже уза зид лавабом. Има ћелија и за лудаке обложена кожом. Нарочито оригинална је Ћелија за пијанице, снабдевена са снажним тушевима, који пијаницу доведу у нормално стање за неколико минута. Изнутра су мостови за чуваре са којих су у стању да прате кретање на сва четири спрата. При самом излазу из затвора ка унутрашњости зграде налази се полицијскијсуд састављен од једног старијег правника. судије и секретара суда, који је жжомпентентан за иступе.

На петом спрату налази се касарна „страже безбедности“. Та стража је састављена од 620 људи, на чијем се челу на„лази п.пуковник Брада, који уноси много својих оригиналности и одржава гвоздену дисциплину. Ова стража има на истом «спрату своје станове потпуно хигијенске и друге све удобности као: један бифе, читаоницу, итд. У приземљу зграде у шозадину налазе се велика кујна и трпезарија за стражу, као и сала за гимнастику. На петом спрату налазе се још и неколико учионица полицијске школе, кроз коју пролазе сви «стражари као и остали полицајци а примају се и студенти на извесним курсевима.

У администрацији „Полицијског Редарства“ поред наведених шефова и страже од 620 особа, налазе се и 13 кондципиената са академском спремом и 80 чиновника са матуром, жоји су чиновници сви специјализирани у разним полицијским "браншама, а сви су морали да прођу кроз полицијску школу и стручне курсеве.

Полицијска зграда захвата огроман простор у квадрату, што се све из приложене слике не да видети. У двориштима тлавне зграде налази се: велика сала за мањеж, полицијска таража за аутомобиле. мотоциклете, коњушнице, итд. У дво"ришту налали се зграда за емисиону радио станицу, чија се четири велика пилона примећују у слици на четири краја палате. Ова радио станица ради само са Чехословачком и Ђечом. Поред радио, братиславска полиција има и телеграфску и телефонску специјалну везу са целом републиком, што доводи службу до савршенства. На првом спрату налази се

ож