Policija

506:

„Централно Пријавно Одељење“ базирано на најмодернијим системима узетим од страних великих полиција и дотераним за данашње потребе са знатним упрошћењем. У приземљу палате налазе се старе архиве које се одржавају у највећем реду.

У згради имају жењени чиновници своје станове, који су потпуно изоловани од административних одаја.

Ова импозантна зграда коштала је без намештаја 18: милиона чехословачких круна; њено зидање трајало је три године напорног рада: Само треба да се дода да је ова. новчана жртва уродила добрим плодом, те се баш зато замисао Др. Климе спроводи до краја.

Колега г. Др. Бедековић и ја имали смо прилике да, поред осталог, запазимо и то, како се полиција цени ван канцеларија и уредовања. Приређен нам је ручак у првом братиславском ресторану и приликом вожње до ресторана као и у пивницама или ресторану за време ручка наше ко. леге биле су пријатно и с поштовањем поздрављена од пролазника и гостију локала у којима смо се налазили. Братиславска полиција је успела као и енглеска да се уздигне над. масом и да овој импонује, што је кулминација једне савршене полиције.

При повратку за Беч колега Др. Бедековић и ја провели смо оних педесет минута аутомобилске вожње у претресању утисака стечених за време ове шетње у Братиславу. Сложили смо се, да уређење братиславске полиције може да. послужи као најлепши пример за углед нашој струци.)

Владета Милићевић. Секретар Министарства Унутрашњих Дела.

») Да би овај интересантни извештај нашег уваженог сарадника г. Милићевића дао потпуну слику лепог и примерног уређења једне модерне полиције, напомињемо овде још неколико карактеристичних детаља које нам је уредник листа г. Лазаревић ставио на расположење после учињене посете и студије са његове стране још за време пок Д-р Климе.

Затвори братиславске полиције не само да пружају све хигијенско-. здравствене услове него што је са полицијско-истражнога гледишта и важније, потпуно изолују притвореника од спољнога света. Па је та изолација и у случајевима њиховог спровођења до иследника, на тај начин, што се из затвора нарочитим комуникацијама директно спроводе до њега, а да то нико не види и не зна.