Policija

— 501 —

ПОЛИТИЧКА ШПИЈУНАЖА У РУСИЈИ

Када се прате извештаји које публикују странци по своме товратку из Русије, па ма ови били чак тамо у каквој нарочитој мисији, снабдевени дипломатским пасошима и свима дозволама од стране Совјета, мора човек да дође до убеђења да је данашња Русија покривена једном густом мрежом шпијуна који вас прате на сваком кораку, чим стигнете на саму границу. И та густа мрежа, које своје конце простире до најзабаченијих села, јесте једино средство којим се данашњи "Совјет. Режим одржава. Јер т. зв. Г. П. У. има очи и уши свуда, и број њених тајних помагача много је већи него што се може и замислити.

Када се тој околности придода и друга која се односи на иступне при-

"творенике, да се ни они не спровађају по вароши овоме или ономе полидијском одељку, да би могли служити доцније и као курири других притво-_

реника, већ се ту и саслушавају и доноси им се пресуда што је врло важно, „само од једног истога чиновника, а не као код нас од 10 разних шефова, — тек онда се може запазити благодет оваквога лепога и складно сконцентрисанога уређења. |

Јер треба још знати, да је уређење целе братиславске полиције извршено на бази концентрације послова у централи а не на бази децентра-лизације послова по квартовима и комесаријатима као што је у нас.

До каквих се још детаља размишљало при изградњи и уређењу њеном види се још и из овога интересантнога д таља, да је сваки спрат на згради — који представља једно одељење, — друкчијом бојом окречен, а и да су сви позиви писани из тога одељења, писани на хартији исте боје. Грађанима је дакле по боји позива лако могуће да се расазнаду у коме спрату треба да се јаве. ;

Имају још и специјалну собу за спремање и давање извештаја нови'нарима и широј јавности. На тај начин се и ова важна функција издавања проверених и тачних вести, без тенденције за рекламирањем на рачун појесдиних невољника и страдалника, као што у многим полицијама бива, подвргава нужној контроли одговорних органа.

У одељењу за визирање пасоша постоје најмодернија уређења, којима се за неколико тренутака, док партија седи код Шефа и не слути шта се у другим одајама са пасошем манипулира, учине проверавање по свима пратвилима модерне технике о његовој исправности.

И на послетку нека је примећено да су за становање полицијског "особља и њихових породица подигнуте засебне зграде, у близини префектуре, које чине анекс њен, чиме је наравно скинуто са дневног реда и врло важно питање чиновничког збрињавања без којег би све напред наглашене реформе „дале слабе резултате у примени.

Уредништво.