Policija

— 507 —

другога што му смета да постане честит и исправан грађанин;: кад пак није код прве двојице, онда је код управника или његовог заменика који му тумачи законе, објашњава грађанске дужности, посебице дужности према самом себи, своме породу и ближњој околини и, најзад, према целом друштву, предочавајући му да његова садања судбина зависи једино. од њега самога, и да може сам својим трудом побољшати свој рђав и тежак положај у који је запао. Кад преступник није ни код једног од горе поменутих лица, он се на лази у заједници са осталим осуђеницима где се постепено привикава на заједнички живот, на друштвену солидарност и тачно и савесно испуњавање дужности према себи и према другима.

Најзад, кад се преступвик толико поправи и за само сталан живот оспособи, да се може пустити у слободу без. опасности по јавну безбедност, он се условно пушша из за вода и пре но што истече рок његовој осуди с тим, да се у затвор врати, ако се за остатак времена неиздржане казне не буде добро владао; а ако се за то време буде добро вла-

' дао, да се сматра да је казну издржао. Циљ је ове мере као и свију горе речених поступности да подстакне преступника на поправку и добро владање, стављајући му изглед све бољи и бољи положај за сваки његов напредак у томе правцу.

Али с отпуштањем из завода не престаје старање друштва

о преступнику, већ се оно продужава и после тога, јер се увек ставља у дужност како полицијским властима, тако и друштвима за заштиту условно пуштених, да га прихвате, да му посао нађу и да га за извесно време прате у животу, како неби у том прелазном периоду скренуо с правог пута и понова пао у злочин. Напослетку и као круна целокупног настојања и труда преступникова да се поправи, долази потпуна рехабилитација за све оне који су ушли у друштво и створили себи часан начин рада и живота. На тај начин преступник понова ступа у ред осталих грађана који уживају сва права и почасти, и тиме постаје најбоља гарантија за одржање реда, и поретка у земљи, јер је грађанска лојалност и исправност камен темељац јавне безбедности у сваком друштву.