Policija

566

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА.

ПРИМЕНИ ЧЛ. 163. ЦАР. ЗАК. ИМА МЕСТА НА СВА ЛИЦА, КОЈА СУ УЗИМАЛА УЧЕШЋА У ПОВРЕДИ ОВОГ ЗАКОНСКОГ ПРОПИСА БЕЗ ОБЗИРА, ДА ЛИ СУ ТА ЛИЦА ПУНОМОЋНИЦИ ВЛАСНИКА ИЛИ СЕ У МА КАКВОМ ДРУГОМ СВОЈСТВУ ПОЈАВЉУЈУ.

У Одељењима Државног Савета није подједнако расправљано питање: да ли је саучешће у извршењу дела из чл. 163. цар. зак. казнимо 7

Тако ЈУ. Одељење Државног Савета стало је на гледиште, да за извршење дела из чл. 163. цар. закона може бити. одговоран само увозник, па је решењима својим од 4. и 6. новембра 1925. год. под Бр. 95147 и Бр. 25150. ослободило од казне експедитора Р. М.

У прилог гледишта ЈУ. Одељења наведен је распис Ц,. Бр. 61602/20. год. тач. 2. који гласи: „О увезеним предметима увозници су дужни да воде књиге из којих се може видети, где су и зашто су исти употребљени. Царинске власти имају право, а увозници су дужни, да одасланицима царинских власти допусте увиђај у те књиге и да њихове податке сравне са фактичким стањем. За случај да сугувезени предмети употребљени или да се покушају употребити на нешто друго, а не на оно ради чега су ослобођени, упутиће се против одговорних увозника царинско-кривична истрага, а таква дела казниће се у смислу чл. 163. царинског закона.“

Из поменутог расписа Ц. Бр. 61602/20. год. тач. 2., према становишту ЈУ. Одељења, види се, да се крив. истрага за извршење дела из чл. 163, цар. зак. може водити само према увознику, па према томе увозник једино и може бити. кривично одговоран, ако су увезени предмети употребљени, или се покушају употребити на нешто друго, а не на оно ради чега су ослобођени од царине.

У 1. Одељењу Државног Савета при расматрању решења Мин. Фин. Ц. Бр. 59888. од 6. јуна 1926. год. већина је стала на гледиште, да је саучешће из чл. 168. цар. зак, казнимо. Али како би ово решење било супротно донетим решењима напред поменутим у ТУ. Одељењу, то је изрицање одлуке по. овом предмету обустављено у смислу чл. 14. уредбе о пословнам реду у Државном Савету и Управним Судовима. .