Policija

.— 510 —

У прилог гледишта 1. Одељења наведен је чл, 163. цатринског закона, који гласи: „Ко би робу-предмете ма по ком "основу (повластици или иначе) ослобођене од свих или од неких дажбина, употребио или покушао употребити на нешто "друго, а не на оно ради чега је ослобођена, казниће се наплатом десет пута оних дажбина, које би на ту робу припале,“

Прво је Одељење нашло, да при расправи овог питања има да послужи чл. 163. цар. зак, из кога се види, да за| Конодавац одговорност за извршење овог дела није ограни"чио само на увозника.

Ови су случајеви изнети у смислу чл. 4. зак. о Држав"ном Савету и Управним Судовима и чл. 14. Уредбе о по"словном реду у Државном Савету и Управним Судовима пред Општу Седњицу Државног Савета. И Општа Седница одр-жата на дан 10. фебруара 1928. год. под Бр. 7637. донела је одлуку, која гласи:

„Примени чл 163. цар. зак. има места на сва лица, која “су узимала учешћа у повреди овог зак. прописа без обзира, "да ли су та лица пуномоћници власника или се у ма каквом „другом својству појављују.“

Из предње одлуке Опште Седнице Државног Савета види се, да је усвојено гледиште: да при извршењу дела из чл. 163. цар. зак. има да одговара не само извршилац дела, који је у највише случајева увозник робе, која је од царине "ослобођена, па употребљена на нешто друго, а не на оно „ради чега је ослобођена, већ и саучесници, који су допринели извршењу поменутог дела.

Радња извршења, дакле, код кривичног дела из чл. 163. цар. зак. — употреба робе ослобођене од царине на нешто друго, а не на оно ради чега је ослобођена — кажњива је, без обзира од кога је потекла. Извршење овог кривичног дела угрожено је казном ма ко га извршио.

Закодавац није хтео, да расписом Ц. Бр. 61602/20. год. _тач. 2. мења чл. 463. цар. зак., у коме је реч о крив. делу, кривцу и казни, па да за извршење истог учини одговорним искључиво и једино увозника.

Што је законодавац у пом. распису употребио реч „увозник“, то је зато, што је увозник у најчешће случајева тлавни кривац при извршењу дела из чл. 163. цар. зак., те