Policija

На први дан Духова — 3. јуна 1862. год. један од низама ранио је једног нашег дечка на Чукур Чесми, што јесве грађане револтирало.

Наш полициски чиновник Сима Нешић“ са једним одељењем жандарма интервенисао је да поврати ред и спроведе тога низама турској полицији, што је изазвало сукоб наше жандармерије са турском војском пред овом касарном. У овом сукобу пао је Сима Нешић н неколико жандарма.

Интервенцијом посланика страних сила решено је, да се турска војска повуче из вароши у град-тврђаву Београдску.

Приликом спровода турске војске у град, дошло је до поновног сукоба између наше жандармерије и турске војске на самој градској капији. У овом сукобу храбро је пао жан: дармериски потпоручник Ивко Прокић и већи број жандарма. и грађана.

Другог дана Духова било је примирје. Трећег дана Духова био је погреб нашим палим жртвама.

У времену када је се погреб кретао од Саборне Цркве ка гробљу, целокупна турска артиљерија отворила је ватру на варош Београд.

Покушај турске пешадије, да испадне из тврђаве и изврши покољ над нашим живљем и освету за претрпљено понижење, осујећен је, благодарећи храбрости наших жандарма и грађана.

Као успомену на те историске и крваве борбе у којима се Београдска "жандармерија видно одликовала, овековечивши. своје име у историји наше престонице, ми данашњи дан прослављамо. |

Војници. У рату 1912113. године — за ослобођење наше браће на нашем лепом и богатом југу — жандармерија је успешно

вршила своју службу код оперативне војске, као и у позадини.

У Европском рату 1914/15. године, за одбрану наше отаџбине, огорчено се борила на обалама Саве и Дунава као и по улицама Београдским, раме уз раме са осталом војском;. спречавајући продирање обесних непријатеља.

Велики број гробова на обали Дунава најјачи су доказ: њихове храбрости и пожртвовања.