Policija

— 523 —

При повлачењу преко кршне Албаније батаљон жандарма храбро се борио код Кроје, зашто је похваљен наредбом команданта армије. |

На Солунском “фронту већина жандарма је упућена у пешачке пукове, а један мањи део употребљен је за полициску службу у Солуну и код виших штабова.

Многи су пали на бојном пољу, да ми дочекамо поновно ослобођење опустоше отаџбине као и Уједињење браћеСрба, Хрвата и Словенаца у јединствену државу на челу Кара-Ђорђевића. |

Војници:

Седмо-годишње ратовање од 1912. — 18. године, пореметило је појмове о приватној својини и дужностима према друштву и држави, што и јесте главни разлог, да се после рата појавио велики број злочинаца и разорних елемената у свима па и у нашој држави.

Смишљеном и интезивном акцијом управних власти и жандармерије сви злочиначки и штетни елементи сломљени су.

Тако, 1923. године сломљена је одметничка акција у Црној Гори.

1994, и 1925. године биле су катастрофалне, нарочито. за разбојничке банде, које су упадале са стране, благодарећи и помоћи народа. |

1926. година са малим изузетком била је нормална.

1927. године упади елемената са стране да се обнови комитска акција још у почетку су пропали, после чега су прешли на атентате као крајње средство, али су брзо спречени.

На територији целокупне Краљевине сада је стање јавне безбедности нормално, криминалитет је сведен на минимум..

Да се постигну такви успеси, жандармерија, у границима Устава и закона, стално води рат у миру са злочиначким и разорним елементима, а у интересу мира и безбедности грађана и државе.

Данас је наша жандармерија довољно бројно и морално јака као и организована, да тешко стечени мири реду земљи не само у будуће осигура већ и да сваку појаву штетних елемената у зачетку угуши.

Војници! Честитајући вам данашњи дан, ја вас позивам, да са осе--