Policija

— 875 —

Карлобаг у Лици или Иванић град у бјеловарско-крижевској жупанији). Ти градови су исто онако „градови“ као Сталаћ у Србији (иначе село, И ако се његова општина званично зове општина града Сталаћа — Указ од 20 септембра 1899 године).

При изборима од 1927, нису нигде варошице признате као засебне изборне јединице, али су зато призната нека села у Далмацији (на пр. Блато) која никад нису била ни вароши ни варошице. Управни Судови су том приликом учинили још много грешака. Но ми ипак не мислимо да их овде наводимо.

2) Кад је већ утврђен критериј која места треба узети као вароши у смислу треће тачке чл.4 Законао обл. и ср: самоуправи, остаје за управне судове да, при примени те и четврте тачке, реше претходно још једно принципиелно питање које је последњих избора (уједно и првих) за обласне скупштине задало управним судовима доста бриге, и ако многи од њих нису били свесни његовог постојања. То је питање: за који териториј треба срачунати број стаповника који важи као минимум од 5.000 и са кога територија сваких 10.000 становника односно вишак од 5.000 даје право на још једног члана обласних скупштина» Да ли за териториј града одн. вароши или за териториј градске одн. сеоске општине

Ово се питање мора нарочито поставити за Србију и за Далмацију. Ту се атари варошких општина и територији вароши одн. градова у ужем смислу не поклапају увек (у Далмацији никад). Да ли код примене тачке Зи А ал 4 3акона о обл. и срес. самоуправи треба узети у обзир становништво целе општине или само становништво ужег градског територија»

Град Херцегнови у Боки которској броји 1585 становника, општина Херцегнови са градом и околним селима 9.461. Град Корчула на истоименом острву броји 2.157 становника, оштина корчуланска 7.144. Да ли ова места бирају засебне чланове за обласне скушштине или заједно са осталим местима у срезу Градови сами немају пуних 5.000 становника али са околним селима која припадају градској општини, они тај број превазилазе. Сами за себе они не